Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
[...] Jeśli chodzi o nieprzetworzone źródła białek w diecie, wybór nie jest zbyt szeroki. Głównymi produktami zabezpieczającymi zapotrzebowanie organizmu na białka u wegan są nasiona roślin strączkowych. Flagowymi reprezentantami tej grupy są: soja, soczewica, ciecierzyca i groch. Pod względem całkowitej zawartości białka w 100 g produktu [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]
[...] by świadomie układać posiłki. Wówczas nie powinno być problemów z niedoborami tego makroskładnika w diecie. Jakie produkty wybierać? Doskonałym źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty pełnoziarniste, a także kompletne odżywki białkowe. Spożywając różnorodne pokarmy, możesz uzyskać wszystkie niezbędne [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
Wielu moich Pacjentów dopytuje bardzo często o wszelkiego rodzaju skróty, które ułatwiłyby im przeprowadzanie, trudnego (niewątpliwie) procesu, jakim jest redukcja tkanki tłuszczowej. Takie pewnego rodzaju poszukiwanie dróg na skróty, nie powinno nikogo dziwić. Jest to cecha naszego gatunku, że staramy się tak ułatwić sobie życie, aby było ono jak [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
[...] porównać. Nie jest zbyt intensywny, ale to chyba dobrze, bo dzięki temu chłonie różnego rodzaju przyprawy. Z łatwością można tutaj wyczuć pomidora i suszoną paprykę, a także nasiona czarnuszki. Kiełbaski dobrze się komponują z ketchupem i musztardą. Pasują właściwie do wszystkiego, do czego byśmy zjedli parówki, czy inne tego typu kiełbaski Skład [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję oraz przetwory sojowe, a także pozostałe warzywa strączkowe (w tym np. soczewicę), czy orzechy oraz nasiona. Zawierają one jednak mniej białka ogółem, a także mniej aminokwasów niezbędnych niż źródła zwierzęce. Osoby, które mają wyjątkowo wysokie zapotrzebowanie na białko, [...]
[...] z pożywienia. Wniosek z tego taki, że najlepiej spożywać żywność zarówno surową, jak i gotowaną. Oczywiście rośliny to nie tylko warzywa i owoce, ale również orzechy, nasiona, rośliny strączkowe. Wszystkie zawierają flawonoidy, aczkolwiek różnią się one w zależności od tego, gdzie się znajdują. Na przykład, jagody są bogate we flawonoidy [...]
[...] śródziemnomorskiej. Wypróbuj 4 dni na najzdrowszej diecie świata! W tym czasie warto zjadać więcej warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych o niskim stopniu przetworzenia, nasiona, orzechy i rośliny strączkowe. Warto ograniczyć spożywanie soi oraz ilość wypijanych kaw (do nie więcej niż trzech). Jedną z cech charakterystycznych dla diety [...]
[...] Jeżeli codzienna dieta nie dostarcza około 1,6 – 2,2 g białka na każdy kilogram masy ciała ze źródeł takich jak jaja, nabiał, mięsa, podroby czy ryby i owoce morza oraz nasiona roślin strączkowych, odżywki białkowe mogą odegrać kluczową rolę. Stosować je można zarówno jako koktajl białkowy pomiędzy posiłkami i / lub po treningach, ale [...]
[...] unikać w nadmiarze są: kukurydza konserwowa: b/t/w - 2.9/1.2/19.7 daje to 102kcal (podobnie z kukurydzą z kolby) Soja, kiełki: b/t/w - 13.1/6.7/7 daje to 141 kcal Suche nasiona soi: b/t/w - 34.3/19.6/17 co równa się 382kcal, to już powinniśmy wliczyć do diety. Pamiętajmy jednak, że ilość białka w naszym jadłospisie pochodzącym z produktów [...]
[...] wiele tysiecy lat temu. Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chinczycy nauczyli sie fermentowac nasiona soi zeby produkowac potrawy jak tempeh, natto czy tamari. Mit: Azjaci spozywaja duze ilosci soi. Fakt: Przecietne spozycie soi w Japonii i Chinach wynosi 10g (ok 2 [...]
[...] na wiele tysiecy lat temu. Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chinczycy nauczyli sie fermentowac nasiona soi zeby produkowac potrawy jak tempeh, natto czy tamari. Mit: Azjaci spozywaja duze ilosci soi. Fakt: Przecietne spozycie soi w Japonii i Chinach wynosi 10g (ok 2 [...]